Μια νέα έρευνα φανερώνει ότι είναι προτιμότερο να μην απειλούνται τα παιδιά με τιμωρία προκειμένου να μην πουν ψέματα, αν θέλουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να τους λένε την αλήθεια.
Στην έρευνα αυτή, Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, έκαναν ένα απλό πείραμα που συμπεριλάμβανε 372 παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ετών.
Οι ερευνητές άφησαν το κάθε παιδί μόνο του σε ένα δωμάτιο για ένα λεπτό, με ένα παιχνίδι πίσω τους επάνω σε ένα τραπέζι, έχοντας πει στο παιδί να μην κρυφοκοιτάξει κατά την απουσία τους. Μόλις έφευγαν από το δωμάτιο, μια κρυφή βιντεοκάμερα κατέγραφε το τι γινόταν.
Όταν οι ερευνητές επέστρεψαν, έκαναν στο παιδί μια απλή ερώτηση: «Όταν έλειπα, μήπως γύρισες να κρυφοκοιτάξεις το παιχνίδι;»
Η Victoria Talwar, του Τμήματος Παιδαγωγικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου McGill και η ομάδα ερευνητών, ανακάλυψαν ότι περισσότερο από τα 2/3 των παιδιών είχαν κρυφοκοιτάξει το παιχνίδι (ποσοστό 67,5% ή τα 251 παιδιά από τα 372 που συμμετείχαν στο πείραμα). Μάλιστα, η πιθανότητα να κρυφοκοιτάξουν το παιχνίδι μειωνόταν καθώς αυξανόταν η ηλικία του παιδιού κατά ένα μήνα.
Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν αν είχαν κρυφοκοιτάξει ή όχι, πάλι, περίπου τα 2/3 από αυτά είπαν ψέματα (τα 167 παιδιά ή το 66,5%) – και μήνα με το μήνα, καθώς η ηλικία των παιδιών αυξανόταν, ήταν πιο πιθανό να πουν ψέματα και να να τα διατηρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία.
Το ενδιαφέρον των ερευνητών κέντρισε η ανακάλυψη ότι τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να πουν την αλήθεια, αν υπήρχε ο φόβος ότι θα τιμωρηθούν. Αντιθέτως, ήταν πιθανότερο να πουν την αλήθεια όταν πίστευαν ότι θα ευχαριστήσουν τον ενήλικα ή επειδή αυτό ήταν το σωστό να κάνουν και θα τους έκανε να αισθανθούν καλά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυτό που ήταν αναμενόμενο για εκείνους. Ενώ τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο εστιασμένα στο να πουν την αλήθεια για να ευχαριστήσουν τους ενήλικες, τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν καλύτερα εσωτερικευμένα πρότυπα συμπεριφοράς τα οποία τα έκανε να πουν την αλήθεια, επειδή αυτό ήταν το σωστό να κάνουν.
«Το συμπέρασμα είναι ότι η τιμωρία δεν προάγει την αλήθεια», δήλωσε η Talwar, η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
«Στην πραγματικότητα, η απειλή της τιμωρίας μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μειώνοντας την πιθανότητα στα παιδιά να πουν την αλήθεια, όταν ενθαρρύνονται να το κάνουν. Αυτό αποτελεί μια χρήσιμη πληροφορία για όλους τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά καθώς και για τους επαγγελματίες, όπως οι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν με αυτά και θέλουν να τα ενθαρρύνουν να λένε την αλήθεια».
Ουρανία Πολύζου-Ψυχολόγος Βριλήσσια